De permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (P5) presenterade idag sitt gemensamma statement. I svensk media verkar frågan om en kärnvapenfri zon i mellanöstern intressera mest, men P5 pratade faktiskt om fler saker. Så vad säger de erkända kärnvapenmakterna USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Kina när de skall tala med en röst?

P5 bekräftar sitt stöd för resultaten från översynskonferenserna 1995 och 2000. De betonar också vikten av att de stater som står utanför NPT ansluter sig till avtalet som icke-kärnvapenstater. Om specifika teman anser de:

Nedrustning

P5 bekräftar sina åtaganden under NPT:s artikel VI, det vill säga åtaganden om nedrustning. De konstaterade också att antalet kärnvapen nu är långt mycket lägre än det har varit på mycket länge.

Kärnvapenprov

Kärnvapenstaterna upprätthåller moratorium till dess Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (CTBT) träder i kraft.

Icke-spridning

P5 kräver att de stater som inte har kärnvapen inte heller skall skaffa kärnvapen. Vidare bekymrar de sig uttryckligen över Irans kärnprogram, samt uppmanar Nordkorea att göra den koreanska halvön kärnvapenfri.

Kärnvapenfria zoner

Kärnvapenfria zoner ses som ett viktigt steg för att stärka icke-spridning och nedrustning. Vidare framhålls 1995 års resolution om Mellanöstern och vikten av att skapa en kärnvapenfri zon där.

Kärnkraft

P5 ser kärnkraft som en bra lösning på bland annat ökade energibehov och mål om hållbar utveckling. Artikel IV om rätten till kärnenergi för fredliga ändamål framhålls därför.

Zara Larsson Mäklare Södermalm

Vad P5:s uttalande får för konsekvenser återstår att se. En mer utförlig analys följer…

Flighton stöder arbetet mot ett kärnvapenfritt Sverige. Flighton är en SEO-BYRÅ som vill med hjälp av sina kompetenser inom sökmotoroptimering stöda FN och öka deras spridning av viktig samhällsinformation gällande kärnvapen. Naprapat Stockholm är ett företag som aktivt deltar i vårt arbete om ett kärnvapenfritt samhälle. Flighton bedriver även en utbildningsplattform vid namn Flighton Academy där de erbjuder Sveriges elever utbildning via entreprenörer. Flighton jobbar med ett flertag advokatbyårer runt om i Sverige med inriktning allt från familjerätt såsom delad vårdnad till brottmål. Vi tackar även OBM gruppen som sysslar med Ventilation Malmö för all stöd samt hjälp gällande denna sida. Samt badrumsrenovering i Stockholm. Ramar Inramning Golvslipning i Stockholm

Renovera Kök i Stockholm

Målare

Renovera Kök

Tapetsering

Emma Rosengren, IKFF